Retrofit Wiki

Retrofit=Eftermontering och P3 är själva plattformens namn.

Långt bak i tiden från 2003 till 2007 så drev jag ett annat ställe på internet och det stället blev fröet för vad eftermontering innebär. På den tiden fanns det ingen som kunde ta bort eller lägga till funktioner i Volvobilar, utan man kunde bara lägga till det som Volvokattalogen kunde erbjuda. Det var inte särskilt mycket när man tänker tillbaka och väldigt dyrt varje gång. Med tiden ändrades även möjligheterna för eftermontering av ”värre” saker som Volvo inte tillhandahöll till sina kunder. Det var 2020 jag ”mötte” Johnny. Egentligen hade vi pratat lite sporadiskt före detta också, men det blev ett sorts glapp mellan 2008 och 2020 innan jag tog i kontakt med honom på riktigt. Glappet stod till stor del för att jag inte hade Volvo mellan dessa år och sen dels för att jag tröttnat lite på mentaliteten kring forum och internet-plank. Utan att veta vad Jag hade för intentioner eller vad Johnny hade för intentioner så blev det ganska stel kommunikation i början. Jag tror vi fann varandra efter en stund och eftersom Johnny hade elektriska/data kunskaper så hade jag hårdvaru/mekaniska kunskaper. Detta drev nog på en hel del av utvecklandet av hans P3-tool. När Jag kom på grejen med RetrofitP3 så var det endast för min egen skull jag lade upp mina eftermonteringar på ett ställe där jag kunde samla min kunskapsbank för att dokumentera det jag gjorde med bilarna, för det var riktigt dåligt med kunskapsbanker som hade guider/artiklar om eftermontering av tillbehör och funktioner, så då fick jag helt enkelt skapa en sådan själv. Det var nog runt 2021 som jag insåg potentialen med att andra kan ta del av mina erfarenheter. Därför kan väldigt tidiga eftermonteringar vara ganska osammanhängande och ”dåliga”. Eftermonteringar har gett mig en helt annan insikt hur dessa bilar är uppbyggda och konstruerade samt en helvetisk kunskap om P3 plattformen. Ibland har man tagit på sig lite för stora eftermonteringar som i grund och botten bara kostat tid och pengar men egentligen inte gett så värst mycket. Men det är lite vad eftermontering innebär också.

Här har jag sammanställt lite bra info angående P3 generationen.

CEM

Volvo[FoMoCo] använder sig av en central dator för att styra de flesta funktioner i bilens elsystem.

Denna dator har i från början av lanceringen av P3[S80] en väldigt snar likhet med tidigare generationen P2

Själva centraldatorns processor är av typen M32C med 512 kbytes Userflash[konfigurationsfilen] med en 8 kbytes EEPROM. Denna CEM varade från 2007 fram till 2009 . Modellåret 2010 så kom en helt ny typ av CEM arkitektur som i stora drag blev oförändrad ända fram till produktionsstoppet 2016[S80/V70] och 2017 [XC60]. Då har processorn uppgraderats med en R32C[Renesas] på 768 kb Userflash resp efter 2015 på hela 1024 kb Userflash. CEM oavsett version eller årsmodell är låsta med en PIN-kod för att hindra manipulation eller ändringar i bilens konfiguration. PIN-koden består av 10 siffror som ligger i EEPROM datan.

Allt detta går att läsa om i denna tråd: Extraherad PIN-kod.

Utseendet på 6G9T och 7G9T är identiska, det är egentligen bara Userflashen som är annorlunda.

Från 2010 i S80/V70 så heter CEM AG9T, men när Sensus introducerades 2011 i S60/V60 heter den istället BG9T, Varianter på Sensus CEM finns på S60/V60/S80/V70/XC60 då heter den CG9T. 2015-2017 kommer CEM med R32C 1024 kb men då byter man bort *G9T till ett produktnummer istället, t.ex 31412971 AA, några varianter av denna finns monterade i plattformarna.

Kontakterna då?

De ser lite lustiga ut med sina granna färger. Det är 3 huvudkontakter som logiskt nog är färg-orienterade. Generellt i den gröna kontakten finns förutom kommunikation till alla styrenheter på MS-CAN samt alla andra komponenter som kräver insignaler. Vi har även en blå kontakt för bl.a motorstyrning och allt som finns framför kupén och där styrenheter som kräver HS-CAN . Sedan en brun kontakt till diverse kablage och styrningar men även CEM chassi minus.. Den sista svarta kontakten är lite mindre och styr och tar emot signaler internt och via utvalda LIN moduler.


Search


Choose Retrofits