Att byta ut HDD till en SSD i en IHU

Att byta ut HDD till en SSD i en IHU

Man kan ju tänka att en IHU ska hålla jättelänge, men det man inte tänker på direkt är att det sitter en vanlig magnetskive hårddisk där inne. Lagringsmediet är en SATA disk på 100GB. Det jag reagerar på är att skillnaden mellan IHU och IAM är att hårddisken i en IHU har en egenhet att låta som den skär ihop varje gång man stänger av bilen. Sånt gillar jag inte. Det störde jag mig på sen dag ett. Därför gör vi något åt problemet. Vi sätter in en SSD istället. Men det är inte så enkelt som det låter. Original disken är krypterad och man måste låsa upp den med en lösenord innan man kan göra något överhuvudtaget, men det är ju inte det enklaste om man inte har nåt lösenord. Fast det får man ju tag på förstås. Innan jag gör detta i IHU i bilen så gör jag ett klonings test på en bänk IHU. Jag checkar först hur den ser ut innan kloning.

Nu så måste jag plocka ur SATA disken ifrån IHU:n. Den är placerad på undersidan av IHU och disken i sig sitter i en sorts adapterplatta som sitter med fyra skruvar och när man väl får bort plåten på undersidan så sitter själva disken skruvad med fyra st skruvar.

HDD Disken är en Toshiba 100GB SATA. Inget speciellt med den disken mer än att själva datan på disken upptar ca 55 GB på 5 partitioner. Resten av ytan är opartitionerad. När man sedan checkar disken i ett hårddisk diagnostik program så ser jag att disken är låst med ett user och master password. För att kunna se dess innehåll och partitioner så krävs antingen att man låser upp med master password eller user password. Man behöver inte båda. lösenorden för att låsa upp. Lösenorden är binära lösenord och som tur fick jag dessa i en BIN fil som jag låter diagnostikprogrammet läsa in. Lösenordet går att få i BIN eller som i text, måste bara få till nån sorts uppladdning här.

I textform är User password: B2 BA B3 BC B0 DF AC BE B1 BB BE DF B2 BC BE DF B1 9E 89 96 DF AA 8C 9A 8D DF DF DF DF DF DF DF

När disken väl är upplåst så kan man äntligen se vad som gömmer sig inne i hårddisken. 5 partitioner totalt. Den största partitionen tar navigatorns kartor upp. Sen har vi den digitala instruktionsboken. Det finns även en partition för lagring av importerad media. Men hur som helst nu kan vi klona disken till en SSD disk nu istället. Här klonar jag med en 240 GB SSD, så det blir lite utrymme som aldrig kommer användas efter att kloningen är klar. Efter ca 15 minuter så är kloningen klar och det är dags att skruva in den nya SSD :n i IHU igen. Sen dags att checka om den startar igen 🙂

Det gör den såklart! Och den är identisk med hur den var innan, så kloningen fungerade bra tydligen. IHU:n blev knäpptyst så här blev ju perfekt ju, så nu jag ska givetvis göra denna operation på IHU i bilen. 🙂

Sagt och gjort, Nu var det tid för hårddisken i IHU i bilen. Så in med originaldisken i vaggan och börja klona den, Jag är lite sur på mig själv som uppdaterade mina kartor häromdagen innan. Hade jag varit smart så hade jag väntat med det och sett om det blir någon skillnad med nedladdningen till SSD:n .

Yey, även här fungerade det utan bekymmer. Nu får jag vänta på nya kartor då. 2025 🙂

Tags:

Comments

6 svar till ”Att byta ut HDD till en SSD i en IHU”

  1. Profilbild för Stefan
    Stefan

    Haha, detaljerna som gör det 😉

    Borde ju göra något för hastigheten vid t.ex. uppdatering också tänker jag?

    1. Profilbild för Admin

      Ja, teoretiskt så borde kartuppdateringen bli något snabbare. Själva operativet(win CE troligen) sitter på en annan plats inne i IHU, så booten kan nog inte bli något snabbare i allafall.

      1. Profilbild för Arseny
        Arseny

        Hmm… With WinCE 6.0 you can try to retrofit CarPlay by Carlinkkit adapter and WinCE software.

        I was ordered IHU unit, now searching for correspond screen. Want to try retrofit it into my MY2011 S80 (hope it can be done without CEM upgrade to 2012SW/HW).

        1. Profilbild för Admin

          In my opinion, I think it will be hard to get the IHU to work with a pre-sensus system.

  2. Profilbild för Reiner
    Reiner

    Kan du vara mer specifik om hur du fått lösenord?
    Och, hur ser partitionen med instruktionsboken ut, är det text (eller ngt XML) so att man kan lägger till ngt? Det är ngt jag leter efter för länge (tex. instruktionen till LPG anläggning, ”gasol” på svenska).

    1. Profilbild för Admin

      Mer specifik?
      Lösenordet är ju bara googla på så hittar man det inom nån minut. Däremot det lösenordet jag använde är i en BIN fil.
      Jag har uppdaterat min artikel så du ser lösenordet i textformat. Hoppas det duger 🙂
      Instruktionsboken ligger i kataloger på hårddisken men jag minns inte formatet just nu, då jag endast kollade igenom innehållet innan jag klonade den.
      EDIT: Instruktionsboken är i HTML dokument på hårddisken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Search for a content


Choose a retrofit