S80 RSE TV modul[kontraproduktivt]

S80 RSE TV modul[kontraproduktivt]

Jo hej. Det här är en värdelös artikel i den bemärkelsen att få ut något bra. Men samtidigt en bra artikel om man vill veta lite om RSE och TV. Eftersom det inte längre sänds några markbundna kanaler på DVB T bandet så kommer det vara mörkt i skärmen om man får för sig att montera en TV modul. Det enda du får är TEXT TV.

Eftersom jag monterade minne på passagerarstolen tidigare, så var det superbra att stolen inte var monterad i bilen när jag skulle montera min TV -modul till RSE systemet. För mig handlar egentligen det här om att ha all utrustning som kunde gå att få under modellens livstid och TV modulen saknades i min S80, Men det råder jag bot på här och nu. Jag testade TV modulen mot olika RSE enheter och det är så att TV modulen endast fungerar med MB8500.

Det tokiga med RSE 4.1 och 4.3 systemen är att dessa inte är CAN anslutna så de går inte att uppdatera RSE mjukvaran i enheten. Det var nog tänkt att de skulle kunna uppdateras i framtiden(läs 2009-2011) så dom har försett enheterna med CAN fast de inte är anslutna till nätverket utan CAN slingan är bara loopad internt. Men Volvo övergav nog den möjligheten med intåget av Sensus som har en helt annan lösning. De tidiga RSE enheterna har inte stöd för TV modulen och detta är enligt mina efterforskningar endast en extra ingång istället för AUX och styrning av IR för menyerna. För att få tillgång till en TV ingång så måste man ha en enhet som har TV stöd från fabrik. TV modulen kom sent 2008 vecka 26(troligtvis) för 2009 års modeller. Innan årsmodell 2009 så heter enheten MB 8008 och den har inte stöd för TV. Den som har stöd för TV heter istället MB 8500. Men för att föra historien ännu längre bak i tiden så kom Visteons RSE enhet redan 2002 med intåget av RSE eran. P2 var först att få RSE och där hette enheten MB 8000. Något annorlunda inkopplingsmässigt med RCA kontakter vilket skippades senare med P3.

För att skilja dessa system åt som är i grunden exakt lika förutom en dekal på baksidan, Så har man gett MB 8500 en ny fjärrkontroll. Mest för kanalväljaren givetvis men också en väljare för källa DVD/AUX/TV.

För att TV modulen ska kunna kopplas in till MB8500 så behöver TV modulen en uppvakning och IR länk som går via D kontakten samt att bildöverföringen från TV modulen till enheten går via C kontakten. Det är enda skillnaden mellan TV och icke TV. Enligt Volvo så gick det inte att eftermontera TV modul i äldre bilar innan TV introducerades 2009 och det är just att det skulle bli extremt dyrt med att behöva köpa ny RSE enhet och TV modul samt kablaget. Så de valde helt enkelt att TV endast gick att få från fabrik.

Själva TV modulen ser inte ut som vanliga Volvo moduler, utan den här ser något malplacerad ut med sin utformning. Här tror jag helt enkelt att Volvo tog en TV lösning som är mer ”generic”. Alltså att samma tillverkare(Visteon) har lika moduler till flera bilmärken men det är bara mjukvaran som skiljer sig. Antennerna känns påhittade så att säga med sina skruvkopplingar.

Monteringen sker såklart i tunnelfacket. Jag monterade RSE tidigare i denna artikeln Men det krävs nu dubbelt så mycket kabel i tunnelfacket och en ny enhet. Som tur är stolen borta så nu kommer man åt att plocka bort hela facket. När det nya RSE kablaget ska på plats så ska även kablaget till TV modulen dras hela vägen till bakluckan. Därför måste högersidans B stolpens plast avlägsnas då TV modulens normala plats är på vänstersidan, men där sitter min hydraulpump till POT systemet. Så jag får hitta en annan plats för TV modulen på högersidan.

Antennerna hitttar jag plats för ovanför plåten under hatthyllan. Här passar de perfekt istället för inne i bakre stötfångaren. Visst det är en bakruta i vägen här men jag tyckte inte att mottagningen blev mycket sämre för det. Sen det sjuka av allt är att TV modulen passar hur bra som helst i utrymmet där KVM normalt sitter om man har Keyless. Där får den sitta minsann.

Ja hur är det med själva gränssnittet då? Jo vars, integrationen är hyfsad när man trycker på TV knappen, där kan man välja ingångskälla. Man kan kolla hur bra signalstyrkan är och som sagt, den har hyffsat bra signalstyrka och kvalitet trots att bilen står inne i mitt garage . Gör man en kanalsökning så hittar man faktiskt 3 operatörer och 18 kanaler. Det är ju inte dåligt det!

Sökningen pågår ett tag innan TV modulen tröttnar och inte har nån bild att visa. Däremot så fungerar ju TEXT TV utomordentligt konstigt nog. Att det ens fanns TEXT TV kvar idag 2024 är lika sensationellt det.

Vad har vi lärt som av detta då, ingenting egentligen. Jo, att TV modulen inte fungerar att visa TV kanaler. Därför blir denna eftermontering lite kontraproduktiv. Allt jobb för att inte få något ut av det. Men det var roligt att prova. För trots allt så var TV en gång rena hypefaktorn i P3:an. Kanske med tiden så går det att ordna en nyare DVB T2 mottagare som man kan ersätta mot denna. Då kommer de ju att fungera igen. 🙂

Tags:

Comments

7 svar till ”S80 RSE TV modul[kontraproduktivt]”

  1. Profilbild för Pontus
    Pontus

    Fin fint. Detta visste jag inte ens om att de fanns till Volvo.

    Om jag skulle sätta i RSE i min V70 så blir de nog med två stycken Raspberry Pi 4b eller 5an. Sen sätter man en internet antenn i hajfenan. Alternativ att man installerar RetroPie så kan man spela gamla spel.

    Men just nu är detta perfekt för dem som fortfarande läser text tv haha.

    1. Profilbild för Pontus
      Pontus

      Jaha. Nu blev de två kommentarer då den första inte vill visas. Men kom fram efter jag skrev andra kommentaren HAHA.

    2. Profilbild för Admin

      Koppla in något går ju göra. Men skärmarna till RSE oavsett generation så är det till åren. Det finns mycket bättre skärmar idag.
      Det ser ju inte så svårt ut att byta ut dessa heller om man vill, så du gör nog helt rätt med en egen lösning här.

  2. Profilbild för Marcus
    Marcus

    Om man absolut verkligen jättemycket vill kolla på TV kan man väl koppla in en digitalmottagare som tar emot det marksänds digitala utbudet via AUX på RSE?

    Då har man ju ”allt som gick att beställa” plus något som faktiskt fungerar…?

    1. Profilbild för Admin

      Ja, Jag tror helt enkelt att man kan koppla in den direkt på TV ingången i RSE enheten också.
      Då slipper man ta upp A/V AUX samtidigt.

  3. Profilbild för Marcus
    Marcus

    Eller som nämnts av författaren/projektledaren 😉 att finna en kompatibel DVB-T2 mottagare.
    Jag ska försöka få klarhet i om Visteon har haft en mottagare uppgraderad till DVB-T2, det skulle inte förvåna det minsta.
    Men om den dessutom är kompatibel med Volvos RSE är väl en annan sak…

    1. Profilbild för Admin

      Precis.Det borde finnas DVB-T2 till andra bilmodeller.
      Jag tänker samtidigt att Visteon även gjorde TV modulen till Sensus, men jag har inte hittat info om den är en DVB-T2?
      Den kom ju långt senare tänker jag. Att eftermontera TV i XC60 hade ju varit lite kul..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Search for a content


Choose a retrofit